NİKSAR CEVİZİ

NİKSAR CEVİZİ
 Tarih: 30-06-2020 13:21:52
NİKSAR CEVİZİ

NİKSAR CEVİZİ
Tokat yöresi yemekleri

TOKATGÜNDEM- Niksar Cevizi’nin diğer cevizlerden farklı olmasına yol açan en önemli nedenler yöreye özgü nitelikler taşıması, tüketim ve gıda endüstrisinde aranan üstün özelliklere sahip olmasıdır.

Niksar cevizinin Niksar coğrafyası ile özdeşleşmesine neden olan faktörler, bölgeye özgü ekolojik koşullarda sulama suyu kalitesinin yüksek olması, topraklarının kirlenmemiş ve organik tarım için elverişli olması, çiçeklenmeden meyve hasadına kadar geçen dönem içinde uygun iklim koşullarına sahip olması, Niksar ilçesinde yetiştirilen cevizlerin genetik olarak meyve kalitelerinin çok yüksek olmaları, Niksar cevizini değerli kılan özelliklerdir. Damak tadı ve kalite olarak diğer bölge cevizlerinden farklı olan Niksar Cevizi %65 yağ oranı ile ön sıralardadır.

CEVİZİN FAYDALARI
Cevizin faydaları saymakla bitmez. Günlük hayatımızın bir parçası olan ceviz, tükettiğimiz çikolata, kurabiye, kek gibi birçok üründe yaygın olarak kullanılır.

Düzenli ve Bilinçli bir şekilde ceviz tüketimi insan sağlığına birçok yönde fayda sağlamaktadır. Kolestrolün dengelenmesinden, kalp damar sağlığına, çocukların zeka gelişiminden kemiklerinin güçlenmesine kadar faydaları vardır. Bununla birlikte cevizin cilt için faydalı olduğunu ve birçok kozmetik firmasının ürünlerinde cevizin içerdiği maddeleri kullandığı bilinir.

Cevizin içerdiği yüksek derecedeki bazı zengin vitamin ve elementler genel anlamda sağlığımızın korunmasını sağlamaktadırlar. Fakat özellikle yüksek derecedeki Omega 3 yağı asidi ve E vitamini türü olan gama-tokoferol gibi elementler başta kolesterol olmak üzere, kalp çevresinin temizlenmesinde önemli rol oynamaktadırlar.

Ceviz çok az sayıda besin türünün içerdiği çok güçlü antioksidan görevi gören elementler içerir, bunlardan birisi olan amino-asitler kalp sağlığının korunmasına yardımcı olurken, omega 3 yağının içerdiği alfa-linonelik asit patolojik kan pıhtısı önemli ölçüde engeller.

Günde ortalama 3 ceviz tüketen bir kişi kalp sağlığı için çok önemli bir önlemi almış olur, ayrıca,günlük olarak tükettiğiniz 3 ceviz kan şekeri ve kolestrol seviyesini düzenli bir seviyede tutmaya yardımcı olur. Araştırmalar günde ortalama 40 gram ceviz tüketen kişilerin riskini azalttığını ortaya koymuştur.

Kalp Ve Damarlara Faydaları
Sağlıklı bir yaşamın parçası olarak ceviz yemek kalp için iyidir. Doymamış yağ asitleri ve diğer besinleri içeren ceviz önemli bir aparatif yiyecektir diyebiliriz. Eğer kalp ile ilgili bir sorununuz varsa doğru tüketilmesi durumunda cevizin faydasını göreceksiniz.

Düzenli bir şekilde ceviz tüketmek lipoprotein kolestrol seviyesini düşürebilir. Yüksek LDL ( Kötü kolestrol) kalp hastalığının başlıca nedenidir. Ceviz ise LDL’nin panzehiridir diyebiliriz. Ceviz kalp krizine neden olan kan pıhtılaşmasını riskini azaltabilir. Ayrıca arterlerin sağlıklı kalmasını sağlar.

Cevizin içerdiği hem tekli hem çiftli doymuş yağlar yükselen kolestrol seviyesini düşürür.
Ceviz omega 3 yağ asitleri açısından zengin olduğu için tehlikeli kalp ritmlerini engeller, kalp krizi riskini azaltır.

Ceviz doyurucu besinler içerdiği için yemek yeme riskini azaltır ve hatta diyabeti yavaşlattığı düşünülmektedir. Bundan dolayı kalp hastalıkları riskini azaltır. E vitamini arterlerde meydana gelebilecek plak oluşumlarını engeller ve kalp tıkanıklığı oluşmasına izin vermez. Ceviz içerdiği besin ve vitaminler aracılığı ile kanın pıhtılaşmasını engeller ve kan dolaşımın daha iyi olmasını sağlar. Bu durum kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

Kolestrole Faydaları:
Günlük 4-5 tane ceviz tüketimi kolestrolü düşürür. İyi kolestrol seviyesini yükseltir ve kolestrol yükselmesine engel olur. Bununla birlikte damarların çevresini temizler ve genişlemelerini sağlar, böylece kalp hastalıklarına yakalanma riskinide azaltmış olur.

Diyabete Faydaları: Diyabet hastalığında karşılaşılan en sık sorun kan şekerinin yükselmesidir. Ceviz ise kan şekerinin makul seviyelerde kalmasına yardımcı olmaktadır. Böylece diyabet hastalarının kalp hastalığına da yakalanma riskini düşürmektedir.

Kansere Faydaları:
Cevizin kanser hastalığını tedavi ettiği söylenemez. Fakat kanser hastalığına neden olan faktörleri ortadan kaldırabiliyor veya hastalığa yakalanma riskini azaltabiliyor. Düzenli bir şekilde ceviz tüketimi dolaylı olarak kansere karşı metabolizmanın direncini artırıyor.

Kemiklere Faydası:
Bazı uzmanlar cevizde bulunan kalori miktarının kiloya neden olacağını iddaa ediyor fakat buna karşılık büyük bir çoğunluk ise aşırı şekilde beslenilmediği sürece cevizin içerdiği kalorinin kemiklerin güçlenmesine katkı sağladığını belirtmektedirler. Ayrıca ceviz tüketiminden sonra meydana gelen kalorinin vücut tarafından depolanmadığı belirtiliyor.

Beyine Faydası:
Ceviz linojik, alfa linojik ile birlikte vitamin E ve B6 vitaminlerini içerdiğinden dolayı sinir sistemlerine olumlu yönde etki yapar. Bazı bilim adamları besin maddelerinin hangi organımıza benziyor ise o organa faydalı olduğu yönünde iddaları var ki cevizde görüntü olarak beynine benziyor. Fakat cevizin beyine benzemesinin ötesinde ciddi anlamda beyine faydası vardır. Özellikle stres ile mücadelede antideprasan görevini üstlenen ceviz, uyku sorunu olanlar içinde şifadır. Yatmadan önce yenilen ceviz, içerdiği triptofan yardımı ile uyku sorunlarınızı çözebilir.

Cilde Faydaları:
Omega 3 yağı ve zengin bakır içeren cevizin cilde de çok faydası vardır. Her gün 2-3 ceviz tüketimi cildin elastiğini artırır ve ciltteki hücrelerin canlı kalmalarına yardımcı olur.

Etiketler
  Bu haber 165 defa okunmuştur.
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GENEL Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI